Wachtland

Wachtland

Soms doe ik het, overdag een foto maken. Dan wil ik snel wat schieten. Vaak gaat dat mis, omdat de sluitertijd nog op dertig seconden staat.

Een beetje hulpeloos sta ik dan te wachten tot ik eindelijk de klik van de sluiter hoor. Het moment dat ik vast wilde leggen, gaat voorbij. Overdag fotograferen is eigenlijk niets voor mij. Ik ben niet zo snel.’

Wat gebeurt er als je als fotograaf ’s nachts door de woeste leegten van een bouweiland wandelt? Om je heen doemen de vage contouren op van een stadswijk die nog moet komen: zandheuvels, steigers en dampend beton. Wat zoek je daar in die oorverdovende stilte? Dan ontmoet je een nachtwaker, de enige andere mens die hier ronddwaalt.

Hij waakt, jij wacht. Op het klikje van de sluiter. Er ontspinnen zich gesprekken. Over de nacht en het bouwen, de stad en het land, hekken en sleutels. Totdat er iets gebeurt.

Jabik de Vries wandelde drie jaar lang vele nachten over het wordende IJburg – regelmatig begeleid door schrijver Louis Stiller.

Met 107 foto’s en een lang verhalend essay schetsen ze in Wachtland de wording van de woonwijk waar ’s nachts inmiddels bijna vijftienduizend mensen slapen. Maar meer nog dan een bouwgeschiedenis vormt Wachtland een prikkelende beschouwing – over nacht en dag, leegte en volheid, stad en land, waken en wachten.

‘Ik ben dit gebied begonnen, denk ik wel eens als ik meegesleept word door de duisternis en de stilte. Ik was een geheime kwartiermaker. Wij zijn de stad. U en ik.’

tekst | Louis Stiller, Jabik de Vries
fotografie | Jabik de Vries
verschenen | april 2010
uitgeverij | Album, Amsterdam

Wachtland in geschreven media

Leestafel forum (opent in nieuwe tab)